Vedonlyönti pesäpallosta

Pesäpallo on Suomen kansallispeli ja tarjoaa toukokuusta syyskuuhun ulottuvan sarjakautensa aikana runsaan määrän mielenkiintoisia kohteita vedonlyöjän näkökulmasta. Pelivalintoja pohtiessa on hyödyllistä ottaa huomioon, että lopputulokseen suuresti vaikuttavia tekijöitä ovat mahdolliset kokoonpanomuutokset, olosuhteet sekä motivaatiotekijät. Yksittäisistä pelaajista selkeästi tärkein on joukkueen puolustuksen eli ulkopelin sielu eli lukkari. Lukkarin poissaollessa ulkokentän pitävyys useimmiten heikentyy oleellisesti, sillä vastustajan nopeiden pelaajien kentälle pääseminen helpottuu ja pesävälit “lyhenevät” sillä etenijät pystyvät kärkkymään enemmän välipesiltä.

Pesäpallon tulos muotoutuu kahden neljä vuoroparia kestävän jakson perusteella. Jos kumpikin joukkue on voittanut yhden jakson tai molemmat jaksot ovat päättyneet tasan, on 1X2 -vedonlyönnissä tulos X, ja ottelun ratkaisu siirtyy supervuoropariin, jossa kummallakin joukkueella on yksi sisävuoro. Jos lisävuoron tuloskin on tasapeli, haetaan ratkaisu kotiutuslyöntikilpailusta, jossa on viisi lyöjä-etenijä-paria. Etenijä asettuu valmiiksi kolmospesälle ja lyöjällä on yksi normaali lyöntivuoro aikaa saatella hänet turvaan. Viiden parin jälkeen jatketaan kolmen parin vuoroilla ratkaisuun asti.

Työkalut

Pesäpallosta vähänkään tosissaan vetoa lyövän tärkein työkalu on pesislive.fi-niminen sivusto. Sieltä löytyy kaikki tarvittava data joukkueiden voimasuhteiden analysoimiseksi. Mikä parasta, päivän otteluiden kokoonpanot julkaistaan sivustolla ylimpien sarjatasojen osalta hyvissä ajoin, ja Ykköspesiksen ja Suomensarjan osalta yleensä puolesta tunnista tuntiin ennen ottelun alkua. Tärkeää on huomata, että Superpesiksen päivällä julkaistut kokoonpanot ovat vasta alustavia, ja pelaavat kokoonpanot on syytä tarkastaa vielä siinä vaiheessa, kun pelikirjuri on rosterit tulospalveluohjelmaan syöttänyt.

Kuten alussa mainittiin, joukkueen ulkopelin tärkein lenkki on lukkari, ja jos joukkue joutuu pelaamaan ilman parasta lukkariaan, on sillä selkeä vaikutus voimasuhteisiin. Yleisesti ottaen joukkueet pelaavat sisäpeliä ykköskärjellään eli useimmiten sisäpelissä numeroilla 1 – 5 lyövillä pelaajilla sekä kolmella jokerilla eli numeroilla 10 – 12. Parhaimmilla joukkueilla yksittäisen ykköskärjen pelaajan poissaolo pystytään useimmiten kompensoimaan, mutta mitä alemmas sarjataulukossa mennään, niin sen useammin poissaoloilla on lamauttava vaikutus kolmostilanteiden luomiseen ja sitä kautta tehtyihin juoksuihin.

Olosuhteiden vaikutus

Pesislivestä näkee nopeasti myös ottelupaikalla vallitsevat olosuhteet. Sade tai vastatuuli vaikuttavat oleellisesti juoksumääriin ja yleisesti ottaen tasoittavat voimasuhteita. Tuulen suunnan voi selvittää katsomalla ennusteen ja etsimällä Google mapsissa kentän, jolla ottelu pelataan. Tärkeää on tuntea myös jokaisen kentän erityispiirteet. Toiset kentät ovat avaria joka suuntaan, joka mahdollistaa suuremmat juoksumäärät ja osaltaan vaikeuttaa heikomman sisäpelijoukkueen mahdollisuuksia haastaa ennakkosuosikkia. Toisaalta toki sellaisella kentällä yksi läpilyönti voi jo kantaa jaksovoittoon asti, jos vastustajan sisäpeli kipsaantuu.

Yksi lajin sisällä käytettävistä termeistä on “lyöntikeli”. Tämä tarkoittaa ylimalkaan sitä, että ilma on lämmin, tuuli lyöntisuuntaan myötäinen ja kenttä rutikuiva. Silloin on odotettavissa huomattavasti suurempia juoksumääriä kuin esimerkiksi vastatuulen vallitessa. Tuulella on suurin vaikutus koppareiden pelaamiseen, sillä pallon kulku ja lentoradan arviointi on huomattavasti helpompaa silloin, kun vastaan puhaltava tuuli tappaa pallon vauhtia. Märkä kenttä puolestaan hidastaa maata pitkin kulkevien lyöntien voimaa ja sitä kautta vähentää etenkin läpilyönneillä syntyvien juoksujen määrää.

Tasapelin uhka

Tyypillinen pesäpallo-ottelu selkeän ennakkosuosikin kotikentällä päättyy erittäin usein kotivoittoon. Vedonlyönnin kannalta onkin ikuinen hankaluus siinä, pelatako ns. suoraa voittoa, jolloin kerroin on suurempi, vai tyytyä pienempään moneyline-kertoimeen. Tällöin jaksotappiokin pitää vielä vedon voimassa. Neljän vuoroparin jakso on melko lyhyt otanta osaamisesta ja mahdollistaa ennalta selkeästikin heikomman joukkueen mahdollisuudet jaksovoiton tuomaan sarjapisteeseen. Paremman joukkueen sisäpeli saattaa ajautua vaikeuksiin, jos ensimmäisessä sisävuorossa lyöntijärjestys syystä tai toisesta katkeaa huonoon kohtaan eli keskelle ykköskärkeä.

Lyöntijärjestyksen katkeaminen huonosti johtaa tyypillisesti siihen, että joukkue joutuu uhraamaan seuraavan lyöntivuoronsa. Tämä tarkoittaa sitä, että pelataan lähtökohtaisesti heikommilla sisäpelaajilla ja haetaan vuoroparin lopetus sellaiseen kohtaan, josta sitä seuraava sisävuoro on edullista aloittaa. Lähtökohtaisesti selkeän tasoeron ottelussa tulevat esiin myös motivaatiotekijät. Altavastaajan “mestaruus” olisi jaksovoitto ja tyypillisesti joukkuepelien helpoin asetelma on se, kun ei ole mitään hävittävää. Toisin päin ajatellen kärkiporukan voi tietyissä tilanteissa olla vaikea asennoitua syömään niin sanottua pakkopullaa.

Alemmat sarjatasot

Alemmilla sarjatasoilla kokoonpanot monessa tapauksessa elävät huomattavasti Superpesistä enemmän. Monella toiseksi korkeimman ja lähes kaikilla kolmanneksi korkeimman eli Suomensarjan joukkueilla on yhteistyöpelaajia ylemmiltä sarjatasoilta. Tällöin on tärkeää tietää tai ottaa selvää siitä, ovatko he illan ottelussa käytettävissä. Varsinkin Suomensarjassa myös viikolla käytävissä otteluissa pelaajilla voi olla esimerkiksi työesteitä, ja silloin yksittäisen ottelun voimasuhteet voivat muuttua merkittävästikin. Seuraamalla aktiivisesti oppii tuntemaan joukkueet, ja silloin osaa kiinnittää huomiota siihen, ovatko parhaat voimat matkassa.

Mahdollisuuksien peli

Kaikesta huolimatta ehkä suurin mahdollisuus hyödyntää muuttujia ovat juoksumäärien yli- tai alle-vedot. Jo pelkkä säätyyppi muuttaa todennäköisyyksiä tuntuvasti ja valveutunut vedonlyöjä osaa hyödyntää käytettävissä olevan tiedon. Kuten missä tahansa vedonlyönnissä, yksittäisen osuman ja ohi menneen vedon merkitys on olematon. Pitkässä juoksussa saatavat tulokset ratkaisevat, ja siinä oikeat peli-ideat kyllä pitävät kassan lihavana. Kenties juuri pesäpallossa on eniten sellaisia tekijöitä, jotka pystyy kuka tahansa selvittämään, mutta joita kertoimien laskija ei ole osannut ottaa huomioon.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *