Suomifutiksen

Nousevan suomifutiksen sarjatasot

Suomi ei tunnetusti ole ollut jalkapallossa menestyvä maa, mutta siitä huolimatta Suomen Palloliitto on harrastajamäärältään Suomen suurin urheilulajiliitto. Voidaan siis päätellä, että kun maa ei pärjää kansainvälisesti kisoissa, on jalkapallo kuitenkin harrastuksena monelle suomalaiselle rakas tapa viettää vapaa-aikaa. Vuosina 1920 – 1980 Suomi oli Euroopan heikoimpia jalkapallomaita. Muutoksen tähän toi 1990-luvulla se, että suomalaisia pelaajia alkoi pelata tasokkaissa ulkomaisissa sarjoissa. EU:n säännöksien muutokset ja vapautukset nostivat Suomen maanosan alempaan keskitasoon.

Suomen Palloliitto ry – Finlands Bollförbund on toiminut vuodesta 1907 asti. Tällä hetkellä liittoon kuuluu lähes 1000 jäsenseuraa, joista 140 000 harrastajaa on rekisteröityneitä jäseniä. Kaikkiaan seuran kanssa tekemisissä on 500 000 pelaajaa. Maa on jaettu 11 liiton piiriin, jotka vastaavat omalta osaltaan jalkapallo- ja futsaltoiminnasta omilla alueillaan. Futsalilla tarkoitetaan jalkapalloa muistuttavaa lajia, jota pelataan pienemmillä kentillä. Suomen Jalkapalloliitto on kansainvälisen FIFA:n jäsen, jonka takia se vastaa maan kaikesta jalkapallo- ja futsaltoiminnasta ja sen kehityksestä.

Veikkausliiga

Suomen jalkapallon sarjajärjestelmä pitää sisällään kahdeksan miesten ja viisi naisten sarjatasoa. Kolme ylintä miesten sarjatasoa ovat Suomen Palloliiton järjestämiä, ja sitä alemmat sarjat ovat Palloliiton piirien järjestämiä. Jos tilastollisesti pitäisi arvioida Suomen jalkapallotoimintaa, ovat naiset pärjänneet siinä paremmin kuin miehet. Suomi ei ole miesten otteluissa voittanut koskaan MM- tai EM-turnauksia. Naisetkaan eivät ole voittaneet kyseisiä turnauksia, mutta ovat selvinneet vuonna 2005 EM-turnaukseen ja etenivät siinä jopa välieriin asti.

Suomen korkein miesten sarjataso on Veikkausliiga. Vuosina 1930 – 1983 liigan nimi oli Mestaruussarja, joka on sarjan alkuperäinen nimi. Se tunnettiin myös nimellä Suomi-sarja ja 1990-luvulla Futisliigana. Vuonna 1992 sarja sai tämänhetkisen nimensä, Veikkausliiga. Liigaa hallinnoi Jalkapalloliiga ry, jonka pääsponsorina on Veikkaus, jonka myötä sarjan nimeksi vaihdettiin Veikkausliiga. Naisten korkeimpana sarjatasona toimii Naistenliiga, joka on entiseltä nimeltään Naisten SM-sarja. Se tunnettiin myös nimellä Mimmiliiga. Naistenliiga on perustettu vuonna 1974, ja nimenmuutoksen se koki vuonna 2006.

Miesten sarjat futiksessa

Suomen miesten sarjajärjestelmästä mainittakoon kolme ylintä, jotka ovat korkeimpia jalkapallosarjoja maassa. Veikkausliiga on niistä korkein, ja se on valtakunnallinen sarja. Tässä liigassa pelaa 12 joukkuetta, joista HJK eli Helsingin Jalkapalloklubi on ylivoimaisesti hallitseva mestari. HJK on voittanut kokonaisuudessaan 29 suomenmestaruutta, joka tekee joukkueesta maan kaikkien aikojen menestyneimmän seuran. Veikkausliigassa parhaiten pärjäävät joukkueet pääsevät osallistumaan UEFA:n eli Euroopan Jalkapalloliiton järjestämiin seurajoukkuekilpailuihin Mestarien- ja Euroopan-liigaan. Viimeseiksi jäänyt joukkue sen sijaan tippuu Ykkös-sarjaan.

Toiseksi korkein sarja on Ykkönen, jossa pelaa 10 joukkuetta ja se on perustettu vuonna 1973. Ykkönen tunnettiin ennen nimellä I-divisioona, mutta se sai nykyisen nimensä vuonna 1994. Ykkös-sarja luotiin, jotta mestaruussarjan alapuolelle saatiin maanlaajuinen sarjataso. TPS eli Turun Palloseura on sarjan hallitseva mestari, kun taas KuPS eli Kuopion Palloseura -joukkueella on eniten mestaruuksia. Kakkonen on kolmanneksi korkein sarja, ja se oli entiseltä nimeltään II-divisioona. Nimi muutettiin nykyiseen vuonna 1994. Sarjassa pelaa 40 joukkuetta.

Naistenliiga – naisten korkein sarja

Naisten sarjajärjestelmän korkein sarja on Naistenliiga. Vuonna1974 perustettu Naistenliiga on entiseltä nimeltään Naisten SM-sarja, mutta sen nimi muutettiin nykyiseksi vuonna 2006. Sarjassa pelaa 10 joukkuetta, joista HJK:lla on eniten mestaruuksia. HJK toimii myös jääkiekkojoukkueen nimenä, joten puhuttaessa HJK:sta, kannattaa mainita, mistä lajista on kyse. PK-35 Vantaa eli Pallokerho-35 Vantaa on tällä hetkellä hallitseva mestari. Naistenliiga on valtakunnallinen, kun taas toiseksi korkein sarja Naisten ykkönen ja Naisten kakkonen toimivat alueellisesti.

Vuonna 1984 perustettiin Naisten Ykkönen, joka on entinen I-divisioona, ja joka on toiseksi korkein sarjataso naisten jalkapallon sarjajärjestelmässä. Joukkueita sarjassa on 16, ja parhaiten pelannut joukkue nousee Naistenliigaan kaudelle 2019. Sijalle 11 tai siitä heikommin pärjännyt joukkue putoaa Naisten Kakkoseen, joka on kolmanneksi korkein sarjataso. Kakkosessa sen sijaan pelataan kolmessa lohkossa, ja näistä kolmesta lohkovoittajat ja toiseksi paras joukkue kisaavat Naisten Ykkösessä kaudella 2019. Naisten Kakkonen on 1984 perustettu, ja se tunnettiin aluksi nimellä Naisten Aluesarja.

Suomen historian ensimmäinen jalkapallojoukkue

Mainittakoon myös aiheesta hieman sen historiaa. Suomen jalkapallon ensimmäinen Suomen mestari on helsinkiläinen urheiluseura nimeltä Sportklubben Unitas. Vaikka joukkuetta tituleerataan Suomen ensimmäisenä jalkapallojoukkueena, kuului myös heidän lajivalikoimaansa muun muassa yleisurheilu. Seura perustettiin vuonna 1905, ja se oli ensimmäisen virallisen jalkapallopelin pelannut suomalainen seura, ja se voitti mestaruuden vuonna 1908. Unitas toimi myös yhtenä Suomen Jalkapalloseuran perustajajäsenenä. Seura lakkautettiin 1945 jatkosodan jälkeen välirauhan sopimuksen perusteella, sillä sen katsottiin sortavan suomenkielisiä ja harjoittavan urheiluun kuulumatonta toimintaa.

Suomalainen jalkapallo elää ja voi hyvin

Suomi ei ole aina pärjännyt maailmalla, mutta onneksi esimerkiksi Jari Litmanen on niittänyt Suomelle mainetta maailmalla. Litmanen on tunnetusti kaikkien aikojen tunnetuin suomalainen jalkapalloilija, ja hän ehti uransa aikana pelata muun muassa Ajaxissa, Barcelonassa, Liverpoolissa sekä ennen maailman valloitusta HJK:ssa. Harrastusmielessä jalkapallo elää ja voi hyvin Suomessa, joten Jalkapalloliiton tarpeellisuus ja suosio on suuri. On myös edistyksellinen asia, miten naisille on omat sarjansa, joten laji on saatavilla kaikille halukkaille.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *